Pomorskie Potyczki Kulinarne już 25 kwietnia | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Pomorskie Potyczki Kulinarne już 25 kwietnia

25 kwietnia w hotelu Primavera w Jastrzębiej Górze odbędą się 15. Pomorskie Potyczki Kulinarne. Organizatorem konkursu jest szef kuchni Dariusz Gwiazda.

Potyczki Kulinarne przez lata zdobyły statut konkursu ogólnopolskiego, jego celem jest popularyzacja kuchni nowoczesnej oraz integracja środowiska gastronomicznego.

Tematem przewodnim będzie dzikie ptactwo. Zawodnicy muszą przygotować danie główne z dowolnie wybranego ptactwa dzikiego i wykorzystać produkty z oferty firm sponsorskich: Nestle, Bonduelle, Bidfood Farutex.

Konkursowe dania serwowane będą na porcelanie firmy Dajar. Stanowiska konkursowe wyposaża firma Dora-Metal, Kromet.

Uroczysta gala oraz wręczenie statuetki Potyczek Kulinarnych odbędzie się w sali bankietowej hotelu Primavera o godz. 19.

Osoby zainteresowane noclegiem od 24-26 kwietnia proszone są o kontakt z recepcją, na hasło Potyczki Kulinarne otrzymają 30% rabatu.

Drugiego dnia eventu będzie miał miejsce I Turniej Kulinarny Prima Zdrowie organizowany przez obiekt Primavera Jastrzębia Góra. Jest to konkurs skierowany do młodych adeptów sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych z naszego regionu. Mistrzostwa Kulinarne mają na celu zmianę trendu kulinarnego w stronę zdrowia, oraz wyłonienie talentów, które w przyszłości będą reprezentowały zdrowe oblicze gastronomii promując ideę wellness cooking. Tematem przewodnim będzie żurawina z Kaszub. Do konkursu zgłosiły się szkoły z Władysławowa, Pucka, Wejherowa, Słupska, Kościerzyny oraz Kłanina.

Oba wydarzenia odbędą się w Primavera Jastrzębia Góra. Dla przybyłych gości czekają kulinarne atrakcje, takie jak degustacje, prezentacje sponsorskie, gotowanie z Mistrzem, nowinki i trendy kulinarne oraz gra terenowa z nagrodami (do wygrania wejściówki do PrimaParku). Gwiazdą eventu będzie Pascal Brodnicki. Wstęp na oba dni jest wolny.

Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

Lista uczestników konkursu:

Maciej Żmijewski – Warchlak Art Pub w Ełku

Tomasz Sowiński – Restauracja Pasja w Gorzowie Wielkopolskim

Kornel Winiarski – Tristan Hotel* SPA w Kątach Rybackich

Artur Lenczewski – Pięć Dębów w Supraślu

Jan Cup – Hotel Kossak Restauracja Cafe Oranżeria w Krakowie

Mateusz Tutkowski – Restauracja Śliwka w Kompot w Sopocie

Karolina Lindstadt – Restauracja Otwarta w Gdańsku

Tomasz Grota – Piroman Steak House w Sopocie

Arkadiusz Berezowski – Hanza Pałac Wellnes SPA w Rulewie

Bartosz Zwolankowski – Restauracja Correze w Gdańsku

Karol Radtke – Restauracja Primavera w Jastrzębiej Górze

Marcin Stadler – River Style SPA w Redzie

 

Program:

1 DZIEŃ - 25.04

08:00 - rozpoczęcie konkursu
08-09.00 - odprawa uczestników z jury, losowanie stanowisk (sala bankietowa)
10.00-16.00 - Prezentacje sponsorskie
Kotany - prezentacja firmy
Bonduelle- pokaz kulinarny
Nestle- pokaz kulinarny
Gzela - wędliny na twoim stole - polecane przez Dariusza Gwiazdę
InterEuropol - pokaz pieczywa
Debic- degustacja deserków, marka posiadająca najwyższą jakość produktów mlecznych
Fanex - sosy do twojej kuchni
Robot Coupe- prezentacja sprzętowa
Cheman- odzież dla szefów kuchni i gastronomii
Dajar - prezentacja porcelany, nowa ekspozycja z Targów w Berlinie (podczas konkursu zawodnicy będą serwować dania na porcelanie Dajar)
Barbara Lujickx - dekoracje cukiernicze, desery, praliny
Żywiec Zdrój - najlepsza woda prosto z źródła
 
12.00-14.00 lunch/obiad - sala bankietowa (dla zaproszonych gości, zawodników, jury, Parterów i Sponsorów)
19.00 - Bankiet wraz z ogłoszeniem wyników konkursu XV- tych Potyczek Kulinarnych /budynek B/ sala bankietowa- na zaproszenia
 
2 DZIEŃ, 26.04.2018 – I Turniej Kulinarny „Prima Zdrowie
8:00-9:00  – rejestracja uczestników, odprawa z Jury, losowanie stanowisk konkursowych
10:00-12:00 – I tura konkursu
12:00-14:00 – II tura konkursu
14:00-16:00 – III tura konkursu
Około godz.17:00 – rozstrzygnięcie I Turnieju Kulinarnego Prima Zdrowie
 
 
Kontakt z organizatorem:
Dariusz Gwiazda
e-mail szef.gwiazda@gmail.com
dariusz.gwiazda@primaveraspa.pl
 

Galeria


Pliki

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
20 kwietnia 2018

Podobne artykuły

Szef kuchni z gwiazdkami Michelin otworzy lokal w Gdańsku

14 grudnia 2018

Paco Pérez, szef kuchni nagrodzony sześcioma gwiazdkami Michelin w czterech europejskich restauracjach poprowadzi restaurację na 33. piętrze Olivia Star, najwyższego budynku kompleksu Olivia Business Centre w Gdańsku. Otwarcie Arco by Paco Pérez zaplanowano na przyszły rok.

przeczytaj całość

L'Art de la cuisine Martell - zgłoszenia do 15 lutego

13 grudnia 2018

01-03 marca 2019 r. w Hotelu Zamek Ryn **** odbędzie się jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce jakim jest L'Art de la cuisine Martell 2019. Konkurs ten nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl