Jarosław Uściński
Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni I Cukierni,
Właściciel Restauracji Moonsfera w Warszawie,
Trener Kulinarny
Pumpkin pie
Składniki:
- dynia (obrana czysta) – 600 g
- kajmak – 200 g
- śmietanka – 200 g
- jaja – 8 szt.
- cukier – 2-4 łyżki stołowe
- masło (do nasmarowania foremki)
Do moździerza:
- kora cynamonu, kardamon, anyż, pieprz czarny, sól (odrobina), gałka muszkatołowa, goździk (tylko kulka), imbir suszony. W sumie powstanie jedna płaska łyżka stołowa mieszanki przypraw
- płatki owsiane – 100 g
- cukier 50 g
- kora cynamonu (do smaku)
- masło – 30 g
Sposób przygotowania:
Spód czyli smażone płatki owsiane. Na patelnię wkładamy masło, płatki obsmażamy aż do lekkiego ze złocenia, wtedy dodajemy cukier, ciągle mieszając. Powstaje chrupiąca, wonna i sypka masa, którą wysypiemy na dno foremki – ok. 1 cm.
Dynię dusimy z odrobiną wody do miękkości. Gdy jest miękka dodajemy przyprawę i po kilku minutach miksujemy. Następnie do schłodzonej dyni dodajemy jajka i śmietankę oraz kajmak. Cukier o ile nastąpi taka potrzeba (kajmak jest słodki bardzo). Solidnie wymieszaną masę, delikatnie wylewamy na płatki do wysokości ok. 3 cm. Pieczemy w temperaturze ok. 130 °C przez 50 min. Jednak należy pamiętać, że każdy piec jest inny. Jak podawać ten deser – ja kocham z kwaśna śmietaną.