Restauracja dla fitnessu

Newsy

Restauracja dla fitnessu

19 maja 2015

Rynek usług fitness w Polsce jest jednym z najszybciej rozwijających się w Europie – wynika z raportu “The European Health & Fitness Market 2015”*. To oznacza, że coraz więcej klientów polskich restauracji i kawiarń będzie dbać o kondycję i oczekiwać specjalnego menu. Marka Tork, sponsor triathlonowych zawodów Herbalife Ironman 70.3 Gdynia, przygotowała kilka propozycji dla restauracji, które już teraz chcą wyjść na przeciw oczekiwaniom tej rosnącej grupie klientów.

– Informacje o wartościach odżywczych przy posiłkach w menu – Polacy są coraz bardziej świadomi w swoim konsumenckich wyborach, coraz częściej czytają etykiety na opakowaniach, a w restauracjach pytają o dokładny skład potraw. To pozwala im ocenić, na ile odżywczy i wartościowy jest zamawiany posiłek. Wyjście na przeciw i skonstruowanie specjalnej, sezonowej fit-karty z informacjami o wartościach odżywczych i kaloryczności posiłków może przyciągnąć grupę klientów szczególnie dbających o zdrową dietę.

 

– Zielone koktajle – sycą, odżywiają i są coraz bardziej modne, a ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Największa popularność zielonych koktajli jeszcze przed nami, zwłaszcza, że sezon na owoce i warzywa dopiero przed nami.To także jedne z najczęściej… fotografowanych dań, o czym świadczą liczne zdjęcia na Facebooku i Instagramie.

– Możliwość zamówienia dań bezglutenowych – coraz więcej osób deklaruje lepsze samopoczucie po odstawieniu produktów zawierających gluten. Zamiast ryzykować utratę takich klientów, łatwiej jest dodać do menu kilka dań bezglutenowych i oznaczyć je symbolem przekreślonego kłosa, co przysporzy sympatię osób chorujących lub podejrzewających u siebie nietolerancję glutenu. 

– Możliwość zamówienia połowy dania – w poradnikach dla osób będących na diecie odchudzającej można często znaleźć porady, aby w restauracjach zamawiać połowę dania. Dodatkowo, restauracje, w których jest możliwość zamówienia mniejszej porcji, są odbierane jako przyjaźniejsze. A do takich miejsc chętniej się wraca.

– Posiłki do zadań specjalnych – w restauracjach zlokalizowanych w pobliżu fitness klubów warto rozważyć specjalne menu odpowiadające na specjalne potrzeby, np. składające się z posiłków wspomagających rozbudowę mięśni (zawierające duże ilości protein), odchudzanie (o obniżonej kaloryczności) lub wytrzymałość (zwiększona ilość węglowodanów).

*Raport opracowany został przez firmę Deloitte i organizację EuropeActive.