Restauracja Merliniego na Whisky Live Warsaw 2018 | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Restauracja Merliniego na Whisky Live Warsaw 2018

12-13 października Warszawa ponownie stanie się światową stolicą whisky. Rzadkie gatunki bursztynowego trunku, limitowane kolekcjonerskie edycje, a także szerokie grono debiutantów – wszystko to czeka na uczestników nadchodzącego wielkimi krokami Whisky Live Warsaw 2018.

Tegoroczna odsłona imprezy to jednak nie tylko alkohole Premium, lecz również i rozbudowany koncept kulinarny, którego w tym roku częścią została Restauracja Merliniego. „Bardzo spodobała nam się festiwalowa idea pokazania szerokiej palety zastosowań bursztynowego trunku. Stąd dla miłośników food pairingu zaplanowaliśmy pokazy live cookingu, gdzie na oczach widzów przygotowany zostanie między innymi marynowany rostbef z Black Angusa bejcowany w liściach herbaty, flambirowany w whisky Glenrothes 10yo na musie z pieczonej dyni i pieprzowym sosie z gorzkiej czekolady oraz czarnego bzu” – podkreśla Bartłomiej Czerwiński, właściciel Restauracji Merliniego. Co ciekawe, wspomniana powyżej whisky będzie możliwa do kupienia w sklepie festiwalowym.

Rostbef z Black Angusa to nie jedyne danie, które zostanie przygotowane na żywo na scenie festiwalowej. Przewidziano również drugą potrawę, parowaną z whisky, niemniej jej przepis trzymany jest w tajemnicy aż do rozpoczęcia Festiwalu. Oba pokazy planowane są drugiego dnia Whisky Live Warsaw.

Przypomnijmy, że Restauracja Merliniego stanowi kultowe miejsce dla wszystkich miłośników prawdziwie soczystych steków i intensywnych w smaku owoców morza, niezmiennie funkcjonujące od 2010 roku przy ulicy Merliniego 5 w Warszawie. Jej właścicielem jest żywiołowy i charyzmatyczny Bartłomiej Czerwiński - uznany i wieloletni szef kuchni, wyróżniony dyplomem jednej z najlepszych szkół gastronomicznych na świecie. Lokal jest rekomendowany i stale obecny w przewodniku Michelin.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
10 października 2018

Podobne artykuły

McHappy Day wspiera rodziny hospitalizowanych dzieci

7 grudnia 2018

7 grudnia we wszystkich restauracjach polskiej sieci McDonald’s rusza charytatywna akcja McHappy Day. Jej celem jest pozyskanie środków na wsparcie działalności Fundacji Ronalda McDonalda. W tym roku wpływy z akcji zostaną przekazane na konto budowy drugiego w Polsce Domu Ronalda McDonalda. Zlokalizowana w Warszawie inwestycja, bezpłatny hotel dla rodzin hospitalizowanych dzieci realizowana będzie w bezpośrednim sąsiedztwie Szpitala Pediatrycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

przeczytaj całość

Bistro i Café w Blue City

7 grudnia 2018

Na terenie sklepu IKEA w warszawskim Blue City zostało otwarte Bistro i Cafe. – Chcieliśmy nie tylko zapewnić możliwość szybkiego zjedzenia posiłku lub zamówienia go na wynos, ale także stworzyć przyjemne otoczenie, w którym mogą się zrelaksować, odpocząć, czy napić się szwedzkiej kawy – mówi Tomasz Jachimczak, Country Commercial & Range Manager IKEA Food.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl