Rola mentorów w promocji polskiej gastronomii

Wydarzenia

Rola mentorów w promocji polskiej gastronomii

14 maja 2018

Międzynarodowe Forum Terroir Warsaw wspiera środowisko, skupiając się na mentoringu wśród polskich szefów kuchni i restauratorów. Jak jeszcze bardziej umocnić już dynamiczną kulturę kulinarną w Polsce? Jak wesprzeć szefów kuchni oraz restauratorów w budowaniu polskiej sceny kulinarnej? Wojciech Modest Amaro, szef kuchni i właściciel Atelier Amaro, pierwszej w Polsce restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin, wyjaśnia: „To ważne, abyśmy dla młodych kucharzy byli opiekunami i mentorami, abyśmy wspierali branżę restauracyjną w Polsce, by stało się to wyrazem kulinarnej doskonałości, którą potem można zaprezentować światu”. I dodaje: „To zaszczyt współpracować z San Pellegrino i Terroir Warsaw, ponieważ wspierają międzynarodową społeczność kulinarną, rzucając światło na wschodzące talenty”.
W Polsce mamy dwie restauracje odznaczone gwiazdką Michelin i 54 wyróżnione w czerwonym przewodniku oraz 580 restauracji docenionych przez Żółty Przewodnik Gault & Millau. Zarówno te wyróżnienia, jak i ciężka praca polskich kucharzy i restauratorów, sprawiły, że w ostatnich latach polska kuchnia nabrała znaczenia na międzynarodowej scenie kulinarnej. Nowoczesna polska gastronomia ugruntowuje swoją pozycję na światowej mapie restauracyjnej. 
Wsparcie dla młodej generacji polskich szefów
 Jak ich zmotywować i sprawić, by nie sięgali po obce wpływy, tylko z dumą zaglądali do rodzimej spiżarni? Jak wychować nowe pokolenie ambitnych, kreatywnych i odważnych kucharzy oraz restauratorów – takich, którzy będą liderami i ambasadorami polskiej kultury kulinarnej? Marcin Popielarz jest jednym z najbardziej kreatywnych szefów młodego pokolenia. Z pasją tworzy kuchnię nowoczesną, ale zakorzenioną w lokalnych tradycjach. Współpracując ze swoim mentorem, Wojciechem Modestem Amaro, Marcin przygotowuje się do udziału w prestiżowym konkursie S.Pellegrino Young Chef of the Year 2018. Popielarz reprezentuje region Europy Wschodniej – o tytuł mistrza będzie walczył daniem: wędzony halibut z ogórkiem i koperkiem. Dzięki mentoringowi Amaro, Marcin skupił się na wydobyciu charakterystycznych smaków dania oraz na jego prezentacji. Swój finałowy talerz zaprezentuje 12 maja, stając w szranki z młodymi kucharzami m.in. z Japonii, Rosji, czy Chin. „Pokażemy, jak wyrafinowane są polskie smaki i jak bogata jest nasza kultura kulinarna”, mówi Marcin, udowadniając, że godnie będzie reprezentował Polskę w tym międzynarodowym konkursie. 
Terroir Warsaw – ciąg dalszy dyskusji z kulinarnymi liderami
Podczas międzynarodowego forum Terroir Warsaw (www.terroirtalk.org/warsaw) ponad 120 uczestników i 40 panelistów zbierze się, by porozrmawiać o naszej tożsamości kulinarnej i spojrzeć na polską kuchnię nie tylko z punktu widzenia branży, ale także z perspektywy antropologicznej i historycznej. W tym multidyscyplinarnym spotkaniu wezmą udział najciekawsze postaci polskiej sceny kulinarnej. Wśród nich znajdą się przedstawiciele Atelier Amaro, Food Think Tank, czy Bez Gwiazdek, najważniejsi dziennikarze, projekty takie jak Eat Poland, czy w końcu Żółty Przewodnik Gault&Millau i Fine Dining Lovers. Towarzyszyć im będą zagraniczni szefowei kuchni: Amanda Cohen (USA) Mark Best (Australia), Jp McMahon, (Irlandia), John Jacksoni Connie DeSousa (Kanada), Nicolai Ellitsgaard (Norwegia) i Makskut Askar, (Turcja).
O Terroir
Terroir Hospitality to branżowe spotkanie, które od 12 lat odbywa się w Toronto, gromadząc najlepszych na świecie szefów kuchni, restauratorów, producentów żywności, znanych dziennikarzy kulinarnych. Sympozjum integruje przedstawicieli gastronomii i producentów żywności, zwraca uwagę światowych mediów na lokalną kulturę kulinarną. Popularność kanadyjskiego sympozjum przyczyniła się do powstania satelickich wydarzeń. W maju 2017 roku z sukcesem wystartował europejski program w Berlinie, w październiku odbyło się Forum w Budapeszcie.