Ryba łebska

Ryba łebska

17 września 2010

RYBA ŁEBSKA

Anna i Mariusz Stachyra, właściciele Karczmy pod Kluką w Słupsku, która otrzymała Hermesa 2010 Poradnika Restauratora w kategorii Restauracja w regionie

 

Składniki:

500 g filet z dorsza bez skóry

2 cebule

0,3 l  wywar warzywny

50 g koncentrat pomidorowy

oliwa z oliwek

śmietanka kremowa

pieprz, sól

papryka mielona

pietruszka zielona

placki ziemniaczane

Sposób przygotowania:

Filet z dorsza i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwce i dodać wywar warzywny. Gotować ok. 2-3 min. Dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy i zaciągnąć zasmażką. Potem dołożyć śmietankę. Placki ziemniaczane polać gotowym farszem i posypać natką pietruszki.