Dominik Moskalenko, szef kuchni Akademii Smaku Sokołów
Składniki:
75 g majonezu (najlepiej własnej produkcji)
10 g anchois
2 obrane ząbki czosnku
3 jajka ugotowane na miękko
100 g parmezanu
5 kromek chleba tostowego na grzanki
1 główka sałaty rzymskiej
½ główki sałaty lodowej
1 Flan Stek Sokołów Uczta Qulinarna
sól, świeżo mielony pieprz
50 ml masła klarowanego (do smażenia)
Sposób przygotowania:
Anchois drobno pokroić, przełożyć do miski i dodać majonez. Następnie dodać 2-3 łyżki stołowe przegotowanej wody, ½ drobno posiekanego ząbka czosnku, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Na bardzo gorącej patelni usmażyć flan stek przyprawiony solą i świeżo mielonym pieprzem. Mięso usmażyć na złotobrązowy kolor z obu stron, a następnie przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 6-8 minut. Pieczywo pokroić w kostkę i podsmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu, z dodatkiem ½ ząbka czosnku pokrojonego w plasterki.
Sałatę porwać i połączyć z przygotowanymi wcześniej składnikami, czyli sosem, grzankami i upieczonym na różowo flan stekiem. Stek kroimy w bardzo drobne paski w poprzek włókien. Na sałatce układamy przekrojone na pół jajko i posypujemy całość płatkami parmezanu.