Sałata Cezar z flan stekiem

Sałata Cezar z flan stekiem

23 marca 2016

Dominik Moskalenko, szef kuchni Akademii Smaku Sokołów

Składniki:

75 g majonezu (najlepiej własnej produkcji)

10 g anchois

2 obrane ząbki czosnku

3 jajka ugotowane na miękko

100 g parmezanu

5 kromek chleba tostowego na grzanki

1 główka sałaty rzymskiej

½ główki sałaty lodowej

1 Flan Stek Sokołów Uczta Qulinarna

sól, świeżo mielony pieprz

 50 ml masła klarowanego (do smażenia)

Sposób przygotowania:

Anchois drobno pokroić, przełożyć do miski i dodać majonez. Następnie dodać 2-3 łyżki stołowe przegotowanej wody, ½ drobno posiekanego ząbka czosnku, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Na bardzo gorącej patelni usmażyć flan stek przyprawiony solą i świeżo mielonym pieprzem. Mięso usmażyć na złotobrązowy kolor z obu stron, a następnie przełożyć  do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 6-8 minut. Pieczywo pokroić w kostkę i podsmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu, z dodatkiem ½ ząbka czosnku pokrojonego w plasterki.

Sałatę porwać i połączyć z przygotowanymi wcześniej składnikami, czyli sosem, grzankami i upieczonym na różowo flan stekiem. Stek kroimy w bardzo drobne paski w poprzek włókien. Na sałatce układamy przekrojone na pół jajko i posypujemy całość płatkami parmezanu.