Wojciech Harapkiewicz
1 cukinia
1 /2 czerwonej papryki
1 czerwona cebula
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżka cukru
1/ 2 łyżeczki soli
1 łyżeczka gorczycy
1 ząbek czosnku
Kilka liści czosnku niedźwiedziego
2 łyżki oleju rzepakowego
1łyżka octu spirytusowego 10 %
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cukinię pokroić w słupki o szerokości do 1 cm. Cebulę kroimy w piórka, ząbek czosnku drobno siekamy. Wszystkie tak przygotowane składniki wrzucamy do miski z resztą składników oprócz czosnku niedźwiedziego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę, by warzywa miały czas lekko się zamarynować. Przed podaniem posypać posiekanymi liśćmi czosnku i kwiatami cukinii.