Sałatka z pomidorów i grilowanych małż hotate

Sałatka z pomidorów i grilowanych małż hotate

10 maja 2011

SAŁATKA Z POMIDORÓW I GRILOWANYCH MAŁŻ HOTATE

Ernest Jagodziński, Executive Chef w Restauracji 99

Składniki:

8 czerwonych pomidorków cherry

8 żółtych pomidorków cherry.

4 zielone pomidory

2 pomarańcze.

1 czerwona cebula

1 awokado

1 limonka.

8 małż Hotate.

8 łyżek oleju z awokado i krwistej pomarańczy

16listków kolendry

16listków mięty

½ szt. świeżej czerwonej chili  (średniej wielkości)

Do smaku: Sól morska z curry i mango

Sposób przygotowania:

Pomidory i pozostałe warzywa i cytrusy umyć, pomidorki cherry pokroić na pół, zielone pomidory na cząstki. Czerwoną cebulę pokroić w cieniutkie krążki. Małże zamarynować w 3 łyżkach oleju z awokado i odrobinie soli z mango – odstawić do lodówki na 1h, następnie zgrillować. Pomarańczę i limonkę obrać i powycinać segmenty, z pozostałości wycisnąć sok i wymieszać z resztą oliwy. Chili pokroić w cienkie krążki, natomiast awokado w paseczki. W misce połączyć wszystkie składniki sałatki dodać listki kolendry i mięty, posypać solą z mango do smaku i polać sosem. Na górze ułożyć zgrilowane małże.