Śląskie smaki w restauracji Moodro | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Śląskie smaki w restauracji Moodro

Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” pozwala poczuć specyficzny klimat regionu. Położone na nim restauracje i karczy ukazują całą rozpiętość tradycji kulturowej i gastronomicznej Śląska, od industrializmu kopalń konurbacji Katowickiej, aż po góralski charakter okolic Wisły. Redakcja „Poradnika Restauratora” postanowiła odwiedzić restaurację Moodro, żeby przekonać się w jaki sposób nawiązuje do tradycji regionu.

Lokal znajduje się w starej maszynowni należącej do Muzeum Śląskiego w Katowicach. W miejscu tym tradycja łączy się ze współczesnością. – Od samego początku wiedzieliśmy, że miejsce w którym się znajdujemy zobowiązuje i przez pryzmat dań serwowanych w restauracji goście odwiedzający Śląsk będą mogli szerzyć jego dobre tradycje. Od momentu włączenia restauracji Moodro do szlaku „Śląskie Smaki” czujemy i widzimy, że tradycja dla naszych gości jest bardzo ważna. Przeważnie wybierają z karty menu dania bliskie korzeniom regionu choć, nie boją się także potraw serwowanych w nowoczesnej odsłonie – stwierdziła Magdalena Bugaj, właścicielka restauracji Moodro.

W podobnym tonie wypowiedział się Michał Wróbel, szef kuchni. – Pragnę rozpieszczać moich gości tradycyjnym bukietem smakowym województwa śląskiego. Smakami, które pamiętają z dzieciństwa, znają i chętnie doświadczają na nowo. Oczywiście lekko przełamane, podane w nowoczesnej odświeżonej odsłonie.

Łączenie tradycyjnych śląskich potraw, z nutą nowoczesności, przy użyciu oryginalnych dodatków nie jest łatwym zadaniem. – Staram się by całe menu było popisowe, nie tylko jedna wybiórcza potrawa. Jestem dumny ze wszystkich dań serwowanych gościom. Oczywiście jak przystało na restauracje w takiej lokalizacji posiadamy w karcie tradycyjną roladę śląską z kluskami i modrą kapustę,  jednak oferujemy także np. szarpaną jagnięcinę podaną z duszonym selerem w podpiwku i sosem wiśniowym – mówi szef kuchni.

Tym większym wyzwaniem jest sezonowość karty dań. Wraz z nastaniem pierwszych wiosennych dni coraz większą  rolę zaczynają odgrywać świeże produkty i zioła. – W kwietniu zaczynają się pojawiać pierwsze pokrzywy. Młode i delikatne pędy są idealne do zupy pokrzywowej. W połączeniu z czosnkiem ,dymką i wędzoną słonina tworzą wspaniała zupę będącą pierwszą oznaką wiosny – zaznaczył szef kuchni, po czym dodał:  – W wiosennej kracie dań znaleźć można wszelakie potrawy z wykorzystaniem tego co oferuje natura. Nie braknie w niej chłodników czy min z botwiny. Dań mięsnych np. z koziny podkreślonej młodą kapustą, groszkiem cukrowym, szparagami czy deserów z wykorzystaniem rabarbaru w kompozycji z sernikiem z koziego sera.

Do restauracji przyciąga nie tylko wyjątkowa kuchnia, ale także jakość obsługi. – Troska o zadowolenie naszych gości jest priorytetem. Atmosfera, którą tworzymy to jeden z czynników powodujący chęć powrotu do lokalu. To właśnie odróżnia nas od innych lokali. Uśmiech, pozytywne nastawienie, otwartość, elastyczność i empatia powodują ,że nie ma dla nas rzeczy niemożliwych, a z tego co obserwujemy, nasi goście to doceniają – mówi właścicielka restauracji Moodro.

Klimatu Śląska nie da w pełni ukazać odwiedzając tylko jeden z lokali gastronomicznych. Całe bogactwo kulturowe tego regionu uwidocznia się we wszystkich 28 restauracjach położonych na szlaku kulinarnym „Śląskie Smaki”. Kuchnia regionalna zawiera w sobie wpływy czeskie, niemieckie, austriackie i żydowskie. Wobec różnorodności nie tylko kulturowej, ale także geograficznej, szlak dzieli się na tzw. „stoły”: śląski, jurajski, zagłębiowski i beskidzki.

Jednym z najbardziej charakterystycznych lokali na szlaku jest Browar Czenstochovia. Poza daniami regionalnymi, nawiązującymi często do kultury żydowskiej, oferuje piwo ważone na miejscu oraz dania i desery z wykorzystaniem wysłodziny pozostałej przy produkcji piwa.

Industrialny klimat tego regionu poczuć można natomiast w restauracji Szyb Maciej. Mieści się w obiektach dawnej Kopalni Węgla Kamiennego Concordia w Zabrzu. Podstawą menu jest woda z własnego ujęcia. W miejscu dawnego zakładu znajduje się także Restauracja Hotelu Liburnia. Tutaj industrializm łączy się z nowoczesnością, nie tylko w wystroju wnętrza, ale także w menu. Dania kuchni regionalnej, międzynarodowej oraz fusion serwowane są również przy okazji organizowanych w lokalu imprez artystycznych.

Do dawnych czasów nawiązuje Warownia Pszczyńskich Rycerzy. W budynku stylizowanym na średniowieczny zamek można nie tylko zjeść potrawy z czasów królewskich, ale także zobaczyć rycerskie potyczki oraz posłuchać muzyki z epoki.

W południowej części województwa na Podbeskidziu nie sposób uniknąć motywów góralskich. Uwidocznia je Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki położona w Wiśle. Trzy piętra tego lokalu przenoszą do zupełnie innego świata. Parter utrzymano we włoskim stylu, pierwsze piętro przenosi w górski, wiślański klimat, natomiast trzecią kondygnację przeznaczono dla dużych biesiad przy góralskiej muzyce z pieczonym prosiakiem lub baranem i zakrapianych warzonką.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Kulinarna Polska
Tagi
Data dodania
12 kwietnia 2018

Podobne artykuły

Weselny klimat Małopolski

15 marca 2018

Redakcja „Poradnika Restauratora” postanowiła odwiedzić Małopolskę, jedno z najatrakcyjniejszych turystycznie miejsc w Polsce. Kraków, Zakopane, Wieliczka czy Wadowice przyciągają gości z różnych zakątków świata. Taki klimat sprzyja branży gastronomicznej, zwłaszcza placówkom położonym na szlaku kulinarnym.

przeczytaj całość

Łukasz Fulara: Stawiam na smak

11 grudnia 2017

Każde doświadczenie dobrze wykorzystane będzie procentować w przyszłości i to zależy od nas samych, co z tym zrobimy. Czy to zagranicą, czy pozostając w kraju. Na pewno będąc na stażu zagranicą poznamy produkty u nas mało popularne lub zbyt drogie, aby swobodnie na nich pracować. Często również techniki kulinarne, które są normą za granicą u nas są nowością.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl