Śląskie smaki w restauracji Moodro | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Śląskie smaki w restauracji Moodro

Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” pozwala poczuć specyficzny klimat regionu. Położone na nim restauracje i karczy ukazują całą rozpiętość tradycji kulturowej i gastronomicznej Śląska, od industrializmu kopalń konurbacji Katowickiej, aż po góralski charakter okolic Wisły. Redakcja „Poradnika Restauratora” postanowiła odwiedzić restaurację Moodro, żeby przekonać się w jaki sposób nawiązuje do tradycji regionu.

Lokal znajduje się w starej maszynowni należącej do Muzeum Śląskiego w Katowicach. W miejscu tym tradycja łączy się ze współczesnością. – Od samego początku wiedzieliśmy, że miejsce w którym się znajdujemy zobowiązuje i przez pryzmat dań serwowanych w restauracji goście odwiedzający Śląsk będą mogli szerzyć jego dobre tradycje. Od momentu włączenia restauracji Moodro do szlaku „Śląskie Smaki” czujemy i widzimy, że tradycja dla naszych gości jest bardzo ważna. Przeważnie wybierają z karty menu dania bliskie korzeniom regionu choć, nie boją się także potraw serwowanych w nowoczesnej odsłonie – stwierdziła Magdalena Bugaj, właścicielka restauracji Moodro.

W podobnym tonie wypowiedział się Michał Wróbel, szef kuchni. – Pragnę rozpieszczać moich gości tradycyjnym bukietem smakowym województwa śląskiego. Smakami, które pamiętają z dzieciństwa, znają i chętnie doświadczają na nowo. Oczywiście lekko przełamane, podane w nowoczesnej odświeżonej odsłonie.

Łączenie tradycyjnych śląskich potraw, z nutą nowoczesności, przy użyciu oryginalnych dodatków nie jest łatwym zadaniem. – Staram się by całe menu było popisowe, nie tylko jedna wybiórcza potrawa. Jestem dumny ze wszystkich dań serwowanych gościom. Oczywiście jak przystało na restauracje w takiej lokalizacji posiadamy w karcie tradycyjną roladę śląską z kluskami i modrą kapustę,  jednak oferujemy także np. szarpaną jagnięcinę podaną z duszonym selerem w podpiwku i sosem wiśniowym – mówi szef kuchni.

Tym większym wyzwaniem jest sezonowość karty dań. Wraz z nastaniem pierwszych wiosennych dni coraz większą  rolę zaczynają odgrywać świeże produkty i zioła. – W kwietniu zaczynają się pojawiać pierwsze pokrzywy. Młode i delikatne pędy są idealne do zupy pokrzywowej. W połączeniu z czosnkiem ,dymką i wędzoną słonina tworzą wspaniała zupę będącą pierwszą oznaką wiosny – zaznaczył szef kuchni, po czym dodał:  – W wiosennej kracie dań znaleźć można wszelakie potrawy z wykorzystaniem tego co oferuje natura. Nie braknie w niej chłodników czy min z botwiny. Dań mięsnych np. z koziny podkreślonej młodą kapustą, groszkiem cukrowym, szparagami czy deserów z wykorzystaniem rabarbaru w kompozycji z sernikiem z koziego sera.

Do restauracji przyciąga nie tylko wyjątkowa kuchnia, ale także jakość obsługi. – Troska o zadowolenie naszych gości jest priorytetem. Atmosfera, którą tworzymy to jeden z czynników powodujący chęć powrotu do lokalu. To właśnie odróżnia nas od innych lokali. Uśmiech, pozytywne nastawienie, otwartość, elastyczność i empatia powodują ,że nie ma dla nas rzeczy niemożliwych, a z tego co obserwujemy, nasi goście to doceniają – mówi właścicielka restauracji Moodro.

Klimatu Śląska nie da w pełni ukazać odwiedzając tylko jeden z lokali gastronomicznych. Całe bogactwo kulturowe tego regionu uwidocznia się we wszystkich 28 restauracjach położonych na szlaku kulinarnym „Śląskie Smaki”. Kuchnia regionalna zawiera w sobie wpływy czeskie, niemieckie, austriackie i żydowskie. Wobec różnorodności nie tylko kulturowej, ale także geograficznej, szlak dzieli się na tzw. „stoły”: śląski, jurajski, zagłębiowski i beskidzki.

Jednym z najbardziej charakterystycznych lokali na szlaku jest Browar Czenstochovia. Poza daniami regionalnymi, nawiązującymi często do kultury żydowskiej, oferuje piwo ważone na miejscu oraz dania i desery z wykorzystaniem wysłodziny pozostałej przy produkcji piwa.

Industrialny klimat tego regionu poczuć można natomiast w restauracji Szyb Maciej. Mieści się w obiektach dawnej Kopalni Węgla Kamiennego Concordia w Zabrzu. Podstawą menu jest woda z własnego ujęcia. W miejscu dawnego zakładu znajduje się także Restauracja Hotelu Liburnia. Tutaj industrializm łączy się z nowoczesnością, nie tylko w wystroju wnętrza, ale także w menu. Dania kuchni regionalnej, międzynarodowej oraz fusion serwowane są również przy okazji organizowanych w lokalu imprez artystycznych.

Do dawnych czasów nawiązuje Warownia Pszczyńskich Rycerzy. W budynku stylizowanym na średniowieczny zamek można nie tylko zjeść potrawy z czasów królewskich, ale także zobaczyć rycerskie potyczki oraz posłuchać muzyki z epoki.

W południowej części województwa na Podbeskidziu nie sposób uniknąć motywów góralskich. Uwidocznia je Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki położona w Wiśle. Trzy piętra tego lokalu przenoszą do zupełnie innego świata. Parter utrzymano we włoskim stylu, pierwsze piętro przenosi w górski, wiślański klimat, natomiast trzecią kondygnację przeznaczono dla dużych biesiad przy góralskiej muzyce z pieczonym prosiakiem lub baranem i zakrapianych warzonką.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Kulinarna Polska
Tagi
Data dodania
12 kwietnia 2018

Podobne artykuły

Orzo People Music Nature: Zielona oaza w centrum miast

11 października 2018

Sieć Orzo People Music Nature zadebiutowała na polskim rynku restauracyjnym w październiku 2017 r., otwierając pierwszy lokal w Warszawie przy pl. Konstytucji. Kolejne restauracje pod tym szyldem powstały w Krakowie i Poznaniu, a pod koniec roku wystartuje jeszcze jedna w Warszawie, tym razem w Centrum Praskim „Koneser”. W najbliższych planach jest jeszcze otwarcie we Wrocławiu. Za sterami restauracji stoją Piotr Kwaśniewski i Marcin Wroński, dotychczasowi współwłaściciele restauracji Aioli na pl. Konstytucji, we współpracy z Maciejem Żakowskim.

przeczytaj całość

Kwintesencja Podlasia w Lipcowym Ogrodzie

16 maja 2018

Stolica Podlasia, Białystok kusi przyjezdnych na wiele sposobów. Jednym z najskuteczniejszych okazuje się regionalna kuchnia, pełna darów natury pozyskiwanych z Puszczy Białowieskiej. W celu ich skosztowania warto udać się do restauracji Lipcowy Ogród.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl