Smart Cuisine – dania dietetyczne

Smart Cuisine – dania dietetyczne

08 lutego 2019

Fundacja Klubu Szefów Kuchni jest organizatorem konkursu „Smart Cuisine – dania dietetyczne”, który kieruje przede wszystkim do kucharzy, dla których zdrowe i smaczne gotowanie jest istotnym elementem życia zawodowego. Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie dania pod hasłem: „Karotenoidy – naturalne barwniki w warzywach i owocach strażnikami parametrów zdrowia”. Uczestnicy mogą zgłaszać się do 25 lutego, a zmierzą się 27 marca podczas Eurogastro w Nadarzynie.

Celem konkursu jest poszerzanie wiedzy związanej ze świadomym, zdrowym odżywianiem. Organizator tym samym zachęca do poszukiwania informacji, potwierdzających bezpośredni związek pomiędzy codzienną dietą, a kondycją organizmu człowieka. W konkursie mogą wziąć udział osoby pełnoletnie, na co dzień pracujące w gastronomi, zamieszkałe na terenie RP lub poza granicami Polski. Uczestnicy startują indywidualnie lub w parze z pełnoletnim pomocnikiem. Na zadanie konkursowe będzie 60 minut, a do przygotowania danie pod hasłem: „Karotenoidy – naturalne barwniki w warzywach i owocach strażnikami parametrów zdrowia”.

Konkurs odbędzie się 27 marca podczas Targów Eurogastro w Nadarzynie. Zgłoszenia do konkursu należy przesłać w formie .pdf na adres ksk@fundacja-ksk.pl do dnia 25.02.2019. Organizator spośród nadesłanych zgłoszeń wybierze osoby, które zakwalifikowały się do udziału w konkursie na podstawie opisu i zdjęcia zgłoszonego dania konkursowego. Informacja o zakwalifikowaniu do konkursu zostanie przekazana do dnia 28 lutego.

Jury zostanie przedstawione do 15 marca, a ogłoszenie wyników odbędzie się 27 marca po zakończeniu konkursu. Nagrodami w konkursie są: 1 miejsce – 8.000 zł, 2 miejsce – 3.000 zł, 3 miejsce – 1.000 zł oraz nagrody rzeczowe.

Regulamin oraz zasady konkursu znajdują się pod linkiem:

http://www.klubszefowkuchni.pl/uploaded_files/cke_1549554142_regulamin-sc2019.pdf

Fundacja Klubu Szefów Kuchni powstała w 2008 roku z inicjatywy Klubu Szefów Kuchni: elitarnej organizacji, zrzeszającej wybitnych szefów kuchni w Polsce. Łączą siły, pomysły i entuzjazm, promując polską kuchnię i troszcząc się o edukację młodego pokolenia kucharzy. Celem działania Fundacji KSK jest m.in. kultywowanie narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych, uzupełnianie wiedzy i umiejętności zawodowych członków oraz organizowanie i pomoc w przeprowadzaniu pokazów, szkoleń, konkursów i wystaw. Aktywność KSK oraz poszczególnych klubowiczów można na bieżąco śledzić na stronie FB: @fundacja.ksk.