Spotkania z Self Cooking Center | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Spotkania z Self Cooking Center

Zbliża się kolejna edycja konkursu kulinarnego organizowanego przez Zamek Topacz oraz firmę Rational. W tym roku tematem przewodnim wydarzenia będzie kuchnia wegańska. Właśnie z tego powodu głównymi partnerami Spotkania z Self Cooking Center została firma Polveg – podmiot przyznający wegański certyfikat V- label na terenie Polski oraz Katarzyna Gubała – ekspert kuchni roślinnej.

Kim jest Katarzyna Gubała?

Propagatorka zdrowego żywienia, autorka książek, między innymi „Warzywa górą! Od korzeni po liście”, od lat specjalizuje się w kuchni roślinnej. Gotuje zarówno w domu, jak i podczas kulinarnych warsztatów. Co więcej, doradza jak układać roślinne menu szefom kuchni. Jest autoryzowanym audytorem marki V-label – szwajcarskiego znaku jakości dla wegańskich i wegetariańskich lokali.

Roślinny ekspert w zespole organizatorów

W trakcie przygotowań konkursu Katarzyna Gubała będzie pełniła rolę partnera merytorycznego i ambasadorki, doradzającego między innymi w kwestii zasad dotyczących przygotowywania wegańskich potraw. Zasiądzie również w jury degustacyjnym, które będzie oceniać smak, wygląd dania oraz to wykorzystane w nim składniki. Z kolei zwycięska drużyna, oprócz nagrody pieniężnej i stażu w Zamku Topacz, otrzyma dla całej obsługi restauracji, w której pracuje profesjonalne szkolenie z teorii i praktyki kuchni wegańskiej, które poprowadzi Pani Katarzyna Gubała.

Czym jest V- Label?

Od ponad 20 lat V-Label to rozpoznawalnym i uznanym na świecie symbolem certyfikującym produkty i usługi przeznaczone dla wegetarian i wegan. Certyfikat V-Label posiada dwa rodzaje etykiet: osobną dla wegetarian (V-Label VEGETARIAN), obejmującą produkty mogące zawierać mleko i jego pochodne, miód oraz jaja (z wyłączaniem jaj z chodu klatkowego) i osobną dla wegan (V-Label VEGAN) dla produktów niezawierających żadnych składników odzwierzęcych.

Obecnie oznaczenie V-Label wykorzystywane jest na ponad 15 000 produktów w 44 krajach, m.in. w Belgii, Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Francji, Holandii i we Włoszech. W Europie Logo V-Label znalazło się już na kilku miliardach opakowań i można je spotkać praktycznie w każdym sklepie. V-Label przyznaje Europejska Unia Wegetariańska (EVU).

V-Label gwarancją produktów wege

Eksperci V-Label podczas konkursu będą stać na straży wegańskiego pochodzenia każdego produktu wykorzystanego do przygotowania potrawy. Przepisy trafią do nich już kilka tygodni wcześniej, aby mogły zostać dokładnie sprawdzone. V - Label przeprowadzi szczegółową kontrolę artykułów spożywczych pod kątem obecności substancji pochodzenia zwierzęcego zarówno w składzie produktów, jak i zastosowanych dodatkach, substancjach pomocniczych, a także składnikach wykorzystywanych na wszystkich etapach produkcji.

Kulinarna przygoda dla kucharzy

Konkurs Spotkanie z SelfCookingCenter firmy Rational w Zamku Topacz odbędzie się 25 października. Podobnie jak podczas pierwszej edycji, dwuosobowe drużyny powalczą o nagrody pieniężne oraz staż u boku doświadczonego Szefa Kuchni Rafała Borysa. Konkurs kierowany jest do młodych kucharzy. Wydarzenie ma pomóc im w doskonaleniu umiejętności oraz zdobywaniu wiedzy kulinarnej. Dodatkowo będzie dla nich doskonałą okazją do konfrontacji i wymiany doświadczeń zawodowych z innymi osobami z branży.

Więcej informacji o konkursie można znaleźć na www.sscc.info/

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
12 czerwca 2018

Podobne artykuły

Jurek Owsiak odwiedził kulinarną orkiestrę KSK

22 stycznia 2019

Fundacja Klub Szefów Kuchni przy wsparciu licznych sponsorów i Euro-Toques Polska po raz kolejny zagrała - zagotował dla WOŚP. Akcja miała miejsce w specjalnie przygotowanej restauracji z zapleczem kuchennym oraz bezpośrednio pod gołym niebem na Placu Defilad w Warszawie.

przeczytaj całość

Premiera Vienna House w Azji

22 stycznia 2019

Vienna House poszerza obszar działania o Azję Południowo-Wschodnią. 5-gwiazdkowy hotel Vienna House Vung Tau w Wietnamie będzie oferował 775 stylowych pokoi, apartamentów, penthouse’ów i willi. Otwarcie planowane jest na 2021 r.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl