Stek z compra z jelenia
Wojciech Harapkiewicz
Składniki:
– 200 g combra z jelenia
– ziarna orkiszu
– 200 g dyni
– 200 g buraka
– 200 g marchew
– masło
– olej rzepakowy
– pieprz, sól gruboziarnista
– kiełki seler naciowy i mikro zioła
Przygotowanie:
Comber z jelenia smarujemy olejem rzepakowym. Potem obsmażamy ze wszystkich stron na patelni grillowej by zamknąć wewnątrz wszystkie soki. Orkisz gotujemy z odrobiną soli. Obraną i pokrojoną w małe kawałki dynię gotujemy w niewielkiej ilości wody, dodając łyżeczkę masła i odrobinę soli oraz brązowego cukru. Gotujemy do miękkości i ugniatamy/miksujemy na puree. Tak samo postępujemy z burakami i marchewką. Wszystkie składniki układamy na talerzu i przybieramy mikro ziołami i liśćmi selera naciowego.