Świąteczny sandacz | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Świąteczny sandacz

Sandacz
ZBIGNIEW ŁĘGOWSKI
Executive Chef w DoubleTree by Hilton w Warszawie
 
Składniki:
• sandacz – 150 g
• marchew – 20 g
• jabłko – 60 g
• pęczak – 60 g
• podgrzybek suszony – 20 g
• pietruszka (natka) – 5 g
• olej lniany – 15 g
• musztarda – 10 g
• miód – 10 g
• sól, pieprz
• wino białe – 200 g
• bulion warzywny – 300 ml
Sposób przyrządzenia:
Doprawionego sandacza zawijamy w plastry zblanszowanej marchwi i pieczemy w 180°C przez 10 minut. Namoczone grzyby podsmażamy na oleju lnianym, następnie dodajemy pęczak i bulion warzywny. Całość gotujemy, często mieszając (tak jak risotto). Jabłka gotujemy w białym winie z zielem angielskim i odrobiną kurkumy dla koloru. Musztardę mieszamy z miodem i olejem lnianym, aż powstanie
jednolity sos.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Przepisy
Tagi
Data dodania
11 grudnia 2017

Podobne artykuły

Lasagne ze świeżym dorszem

24 września 2018

Filet z dorsza nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy cytryną. Następnie należy wymieszać z blanszowanymi warzywami (marchew, seler, cukinia) pokrojonymi jullienne, pomidorami i sosem beszamelowym oraz z serem gorgonzola.

przeczytaj całość

Surowy dżem z cebuli ze śledziem i gotowanymi ziemniakami

31 sierpnia 2018

Ziemniaki obieramy i przygotowujemy klasyczne puree. Gotowe filety śledzia rolujemy ciasno.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl