Świąteczny sandacz | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Świąteczny sandacz

Sandacz
ZBIGNIEW ŁĘGOWSKI
Executive Chef w DoubleTree by Hilton w Warszawie
 
Składniki:
• sandacz – 150 g
• marchew – 20 g
• jabłko – 60 g
• pęczak – 60 g
• podgrzybek suszony – 20 g
• pietruszka (natka) – 5 g
• olej lniany – 15 g
• musztarda – 10 g
• miód – 10 g
• sól, pieprz
• wino białe – 200 g
• bulion warzywny – 300 ml
Sposób przyrządzenia:
Doprawionego sandacza zawijamy w plastry zblanszowanej marchwi i pieczemy w 180°C przez 10 minut. Namoczone grzyby podsmażamy na oleju lnianym, następnie dodajemy pęczak i bulion warzywny. Całość gotujemy, często mieszając (tak jak risotto). Jabłka gotujemy w białym winie z zielem angielskim i odrobiną kurkumy dla koloru. Musztardę mieszamy z miodem i olejem lnianym, aż powstanie
jednolity sos.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Przepisy
Tagi
Data dodania
11 grudnia 2017

Podobne artykuły

Krem z zielonego groszku z wędzonym twarogiem, oliwą miętową i wiosennymi ziołami

16 maja 2018

Zielony groszek wrzucamy do gotującego się wywaru warzywnego, dodajemy zioła (natka pietruszki, koperek, trybula) i gotujemy przez ok. 2-3 min. Przekładamy do miksera i miksujemy z kawałkami lodu tak długa aż krem będzie jednolity i gęsty.

przeczytaj całość

Tort z kapusty kwaśnej

12 kwietnia 2018

Dynie piżmową tniemy w kostkę około 1 cm wielkości i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze około 160 stopni. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy wino, laski cynamonowe oraz szczyptę pieprzu i gotujemy około 1 godzinę na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Ciasto wałkujemy możliwie jak najcieniej po czym nakładamy do tartinek, wkładamy groch i odpiekamy w piekarniku około 20 minut.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl