Święto polskiej kuchni | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Święto polskiej kuchni

Filet z miętusa, udziec z sarny, jogurt i borowik – to produkty, które musieli wykorzystać podczas przygotowania swoich popisowych dań uczestnicy X edycji Ogólnopolskiego  Konkursu „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. W jego jury zasiadał Marek Burkacki, Szef Instytutu Kulinarnego Transgourmet i Selgros, a także członkowie Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

2 czerwca w Pułtusku odbyła się jubileuszowa X edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, w którym wzięli udział uczniowie szkół gastronomicznych oraz zespoły reprezentujące restauracje i hotele z całej Polski. Celem konkursu jest promowanie polskiej kuchni oraz typowych dla niej składników. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować zimną lub gorącą przystawkę oraz danie główne, a wśród wykorzystanych przez nich produktów musiały znaleźć się cztery, wybrane wcześniej przez organizatorów. W tym roku były to miętus, jagnięcina oraz jogurt naturalny i borowiki. Rywalizacja odbywa się w dwóch kategoriach: młodych, zdolnych kucharzy oraz profesjonalistów, z których najlepsi otrzymali nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2018. Swoje kulinarne umiejętności mogli zaprezentować też zaproszeni goście: aktorzy i dziennikarze.

Jestem niezwykle zaskoczony poziomem dań, które przygotowali uczestnicy. Muszę przyznać, że pomimo swojego młodego wieku – stanęli na wysokości zadania. Dania były przyrządzone bardzo profesjonalnie, odpowiednio doprawione i dopracowane. Jestem przekonany, że jeśli nasza młodzież będzie dalej tak prężnie rozwijać się gastronomicznie to już niedługo zbliżymy się do krajów takich jak Norwegia czy Stany Zjednoczone. Poziom konkursu z roku na rok jest coraz wyższy dlatego sądzę, że mamy na to ogromne szanse – mówi Marek Burkacki, Szef Instytutu Kulinarnego Transgourmet
i Selgros.

Konkurs to doskonała okazja do tego, by jak najwięcej się nauczyć, zarówno dla najmłodszych jak i nieco starszych uczestników. Możemy podpatrzeć jakich technik używają szefowie kuchni, usłyszeć od nich cenne rady, potrenować pod ich mistrzowskim okiem, to dla nas bardzo kształcące doświadczenie – dodaje Łukasz Florjańczyk, reprezentant Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

Podczas X edycji Konkursu przewidziano również wiele zabaw i konkurencji dla dzieci np. na przygotowanie tarty czy finezyjnej kanapki. W nagrodę, uczestnicy otrzymali fartuchy z logo Selgros Cash&Carry.

Pomysłodawcą Konkursu jest Stefan Birek, Szef Kuchni w Hotelu Lord**** w Warszawie. W tym roku, zawody odbywały się pod Patronatem honorowym Ministra Środowiska  oraz Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.

 

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
13 czerwca 2018

Podobne artykuły

L'Art de la cuisine Martell - zgłoszenia do 15 lutego

13 grudnia 2018

01-03 marca 2019 r. w Hotelu Zamek Ryn **** odbędzie się jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce jakim jest L'Art de la cuisine Martell 2019. Konkurs ten nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski.

przeczytaj całość

Trzy polskie restauracje wyróżnione we francuskim rankingu

13 grudnia 2018

Opublikowano zestawienie 1000 najlepszych restauracji La Liste. Znalazło się w nim miejsce dla trzech lokali z Polski - Amber Room, Atelier Amaro i Senses.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl