Szafranowe risotto z plamiakiem i omułkami

Szafranowe risotto z plamiakiem i omułkami

18 lutego 2015

Szafranowe risotto z plamiakiem i omułkami

Grzegorz Łapanowski Fundacja Szkoła na widelcu

Składniki:

200 g ryżu na risotto (arborio)

500 ml wywaru warzywnego lub rybnego

1 g szafranu

2 szt. szalotki

100 g plamiaka z certyfikatem MSC

garść omułków

koper do dekoracji

100 g masła

100 ml białego wina

Sposób wykonania:

Do gorącego wywaru dodajemy szafran i odstawiamy z ognia. Siekamy szalotki w drobną kostkę i smażymy na oleju, następnie dodajemy ryż i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Wlewamy wino i dalej smażymy do jego odparowania. Mieszamy ryż nieustannie i wlewamy kolejne części wywaru. Kiedy ryż zacznie dochodzić dodajemy do niego rybę, omułki i część wywaru. Przykrywamy całość aby omułki się otworzyły. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Na koniec dodajemy masło, aby uzyskać luźną konsystencję. Wykładamy risotto i całość dekorujemy koprem oraz skrapiamy wszystko oliwą.

Przepis pochodzi z książki kulinarnej „Ryby wybrane