Tatar z tuńczyka z malinami i rabarbarem

Tatar z tuńczyka z malinami i rabarbarem

21 lipca 2015

Jarosław Walczyk, Szef Kuchni Restauracji Strefa w Warszawie

Tatar z tuńczyka z malinami i rabarbarem

Tuńczyk świeży – 0,2 kg

Oliwa 3 zboża – 0,02 cl

Oliwa sezamowa– 0,01 cl (do smaku)

Limona – 0,08 kg (do smaku)

Chilli świeże – 0,015 kg (do smaku)

Rabarbar – 0,1 kg

Maliny  – 0,06 kg

Seler nać – 0,08 kg

Ogórek świeży – 0,1 kg

Cebula czerwona – 0,1 kg

Kolendra świeża – 0,05 kg

Imbir marynowany – 0,02 kg

Mango – 0,1 kg

Sezam zielony z wasabi – 0,01 kg

Sól, pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:

Tuńczyka należy oczyścić z błon i pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, chilli (pokrojone w drobną kostkę) sokiem z limony, posiekaną kolendrą, oliwą 3 zboża, oliwą sezamową. Pozostawić na 10 minut w lodówce. Rabarbar, mango, cebula czerwona, seler nać, imbir marynowany, ogórek świeży obrać i pokroić w kostkę. Dodać do tuńczyka i ponownie doprawić. Maliny układamy na tatarze z tuńczyka i posypujemy ziarnami sezamu.