Jarosław Walczyk, Szef Kuchni Restauracji Strefa w Warszawie
Tatar z tuńczyka z malinami i rabarbarem
Tuńczyk świeży – 0,2 kg
Oliwa 3 zboża – 0,02 cl
Oliwa sezamowa– 0,01 cl (do smaku)
Limona – 0,08 kg (do smaku)
Chilli świeże – 0,015 kg (do smaku)
Rabarbar – 0,1 kg
Maliny – 0,06 kg
Seler nać – 0,08 kg
Ogórek świeży – 0,1 kg
Cebula czerwona – 0,1 kg
Kolendra świeża – 0,05 kg
Imbir marynowany – 0,02 kg
Mango – 0,1 kg
Sezam zielony z wasabi – 0,01 kg
Sól, pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
Tuńczyka należy oczyścić z błon i pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, chilli (pokrojone w drobną kostkę) sokiem z limony, posiekaną kolendrą, oliwą 3 zboża, oliwą sezamową. Pozostawić na 10 minut w lodówce. Rabarbar, mango, cebula czerwona, seler nać, imbir marynowany, ogórek świeży obrać i pokroić w kostkę. Dodać do tuńczyka i ponownie doprawić. Maliny układamy na tatarze z tuńczyka i posypujemy ziarnami sezamu.