Team Poland – przygotowania do europejskich finałów Bocuse d’Or | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Team Poland – przygotowania do europejskich finałów Bocuse d’Or

Przebrzmiały już echa finału krajowych eliminacji Bocuse d’Or Poland 2018, wielkiego wydarzenia kulinarnego podczas, którego wyłoniono zwycięzcę a tym samym reprezentanta Polski w europejskich finałach Bocuse d’Or w Turynie.

Nad przygotowaniami do Turynu pracuje ekipa profesjonalistów. Dawida Szkudlarka i jego pomocnika Macieja Pisarka wspierają wiedzą i doświadczeniem: Adam Chrząstowski, Paweł Oszczyk oraz Łukasz Konik, którzy występują w roli trenerów.

Dawid Szkudlarek w asyście Maćka Pisarka będzie miał do przygotowania dwa dania: jedno – serwowane dla piętnastu osób i podane wyłącznie na talerzach, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie z mięsa – serwowane dla piętnastu osób na platerze i wydane 35 minut po pierwszym daniu.

Produkty obowiązkowe pochodzą z Piemontu a są nimi:

Danie serwowane na talerzu:

Jajko kurze

Ser Blue mountain Pasture Castelmagno DOP

Danie serwowane na platerze:

Filet z wołowiny o rodowodzie Fassona Piemontese

Ryż Baraggia Biellese (różnorodny ryż Sant’s Andrea)

Grasica cielęca

Poza znanymi piemonckimi, obowiązkowymi produktami nasz kandydat będzie musiał dodać coś od siebie (personal touch) oraz wybrany charakterystyczny, polski składnik tzw. country heritage.

Dodatkowym utrudnieniem dla wszystkich kandydatów jest w tym roku tzw. Secret Ingredient, czyli tajny składnik, który zostanie wylosowany na oficjalnej odprawie dzień przed konkursem.

Zatem poprzeczka została podniesiona, ale polski zespół optymistycznie patrzy w przyszłość, stawiając sobie za cel finał w Lyonie w 2019 r.

Trzymajmy za nich mocno kciuki, w końcu to dzięki młodym, polskim szefom kuchni, którzy uczestniczą w międzynarodowych konkursach takich jak Bocuse d’Or, polska gastronomia umacnia swoją pozycję na światowej arenie kulinarnej.

Aut. Smarten PR – oficjalny przedstawiciel marki Bocuse d’Or w Polsce.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
12 kwietnia 2018

Podobne artykuły

Sławomir Hahn: Po prostu daję z siebie wszystko

19 kwietnia 2018

Rozmowa z Sławomirem Hahn, szefem kuchni w restauracji L'Entre Villes w Sopocie w związku z eventem Bartczak vs. Hahn w ramach Kitchen Art With The Greatest.

przeczytaj całość

Kitchen Art With The Greatest w Sopocie

19 kwietnia 2018

20 kwietnia o godz. 18.30 w restauracji L’Entre Villes w Sopocie odbędzie się oficjalne zaprezentowanie wiosennej karty L’Entre Villes w ramach cyklu Kitchen Art With The Grestast. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl