Torcik piernikowo-makowy z powidłami śliwkowymi
Daniel Zawalich, Szef cukierni restauracji Amber Room i Klubu Polskier Rady Biznesu w Warszawie
Biszkopt piernikowy:
5 szt. jajka
100 g cukier
80 g mąka pszenna
20 g kakao
20 g przyprawa piernikowa
250 g powidła śliwkowe do smarowania biszkoptu
Sposób wykonania biszkoptu:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy przesianą mąkę, kakao, przyprawę i delikatnie łączymy. Wymieszaną masę dzielimy na dwie równe porcje, wykładamy do form wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy w 220 C ok. 7-10 min. Po wystygnięciu biszkoptu nasączamy delikatnie i smarujemy powidłami śliwkowymi.
Nasącz do biszkoptu:
20 g likier amaretto
100 g woda przegotowana
50 g cukier
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Krem makowy:
400 ml śmietana 36%
1 szt. laska wanilii
300 g gotowa masa makowa
10 g żelatyna
Sposób wykonania:
Na początku namaczamy żelatynę w zimnej wodzie, śmietanę ubijamy z ziarnami wanilii na sztywną masę i dodajemy gotowa masę makową łączymy. Do wymieszanej masy dodajemy rozpuszczoną bardzo ciepłą żelatynę i mieszamy. Tak przygotowany krem wykładamy na wcześniej przygotowany biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy i smarujemy powidłami śliwkowymi. Torcik wkładamy do lodówki na 6 h. Po wyjęciu oblewamy cały torcik polewą czekoladową i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy.
Polewa czekoladowa:
240 ml woda
360 g cukier
240 ml śmietana 36%
160 g kakao
360 g cukier
20 g żelatyna
Sposób wykonania:
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie ok. 10min. Pozostałe składniki zagotować cały czas mieszając. Po zagotowaniu dodać namoczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Całość należy przelać przez drobne sito.