Trendy w projektowaniu wnętrz

Newsy

Trendy w projektowaniu wnętrz

05 września 2018

Dobrze zaprojektowane wnętrze wpływa na menu restauracji. Stworzenie odpowiedniej atmosfery dla gości – do korzystania z posiłków jest zarówno sztuką, jak i nauką – pomieszczenia muszą być estetyczne, a jednocześnie zaprojektowane pod kątem wydajności operacyjnej. Tak jak istnieją trendy w projektowaniu mieszkań, tak istnieją trendy w projektowaniu restauracji.

Żyjemy w czasach gdzie powodzenie naszych biznesu bardzo często zależy od… naszej obecności na social media. Zwłaszcza w świecie gastronomicznym. Co raz częściej możemy zaobserwować, że ktoś wybiera restaurację nie tylko ze względu na serwowane dania ale na wnętrza. A wszystko rozchodzi się o ładne zdjęcie, a raczej ładne tło dla naszego zdjęcia. Media społecznościowe to obecnie jedno z najważniejszych narzędzi nowoczesnego digital marketingu. Często stanowią one filar internetowej działalności firm, zwłaszcza w branży usługowej. Z jednej strony właściciele restauracji powinni zadbać o swoją obecność na tych kanałach, a z drugiej powinni mieć świadomość – jak ważne jest, żeby tam być również dzięki klientom. A co w tym może pomóc? Pięknie zaserwowane danie i właśnie aranżacja wnętrz.

Typografia

Zaczęliśmy nieśmiało od rozpisywania menu na kredowych ścianach. Istnieje wiele #TypeLove, dobrze zrobione mogą wyglądać świetnie na ścianach. Odważna grafika, diagramy i wykresy to zabawne sposoby na prezentowanie menu, czy też rodzaju kuchni i tego co możemy zjeść.

Art.

Coraz częściej możemy spotkać się z tym, że restauracja to już nie tylko miejsce gdzie możemy zjeść. Bardzo często pełni również miejsce galerii sztuki. Warto rozejrzeć się za lokalnym artystom i zaprosić go do współpracy. Pokazać jego prace ale też poprosić o stworzenie kolekcji tylko na wyłączność restauracji.

Zieloność

Trend, który jeszcze długo nie przeminie. Niezależnie od półki cenowej danego miejsca – roślinność to element, który pasuje do każdego wnętrza. Pozytywnie też na nie wpływa. Zielone instalacje mogą naprawdę zrobić „efekt wow” i mimo, że widzieliśmy je już nawet w przestrzeniach biurowych to takie kompozycje nadal zwracają uwagę i świetnie nadają się na Instagram. A o to przecież bardzo często chodzi.

Open kitchen

Gotowanie na żywo to coś co jeszcze kilka lat temu było prawie niemożliwe. Wynikało to bardzo często z ograniczeń technicznych danego miejsca. A dziś? Nie ma rzeczy niemożliwych. Sprawmy, aby sama kuchnia była częścią wystroju, odsłońmy swoją piwniczkę na wino czy whisky.

Motyw

I tutaj jest trochę jak z trendami w modzie. Modne jest przez jeden, góra dwa sezony i co dalej? Przearanżowanie restauracji to koszt kilkudziesięciu tysięcy złotych. Mieliśmy już styl retro, przeszliśmy przez industrial. W jakim kierunku powinniśmy iść? Uniwersalnym. Tym bardziej, że nie chcemy być restauracją, która na rynku jest tylko przez rok. Tak jak we wnętrzu prywatnym, tak w restauracji – dodatki zbudują nam wnętrze. Kolor, kształt, faktura. Pozornie tak nieduże elementy mogą zmienić klimat wnętrza. To co dziś jest modne, jutro może być już zbyt opatrzone. Postaw na ponadczasową klasykę.