Uramaki roll
Składniki:
100 g świeżego łososia
2 łyżki serka kremowego z chrzanem
świeży ogórek
150 g ugotowanego ryżu na sushi
2 płatów liści nori
Glassa Sojowa Ponti 240 g
Przygotowanie:
Przygotowujemy ryż do sushi. Płuczemy trzykrotnie, zalewamy wodą (ok. 10% więcej wody niż ryżu) i zagotowujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, następnie gotujemy 10 min, aż cała woda zostanie wchłonięta.
Przygotowujemy zalewę do ryżu z 3 łyżek octu ryżowego, 2 łyżeczek cukru, szczypty soli lekko podgrzewając i dokładnie mieszając składniki. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy zalewą i zostawiamy do ostygnięcia.
Liść nori układamy na macie bambusowej – ryż układamy tak, aby na dole płata zostawić 1 cm wolnej przestrzeni, a na górze ryż wychodził ponad płat o 1 cm. Odwracamy płat nori częścią bez ryżu do góry, a następnie na tym układamy warstwę serka chrzanowego i łososia pokrojonego na paski grubości 1 cm i ogórek pokrojony w słupki.
Zawijamy rolkę sushi wraz ze składnikami (pierwsze zawinięcie musi być takie, że listek powinien wejść pod składniki i należy potem docisnąć). Formujemy rolki i kroimy na 8 części. Podajemy polane Glassą Sojową Ponti.