Uramaki roll

Uramaki roll

09 grudnia 2014

Uramaki roll

Składniki:

100 g świeżego łososia

2 łyżki serka kremowego z chrzanem

świeży ogórek

150 g ugotowanego ryżu na sushi

2 płatów liści nori

Glassa Sojowa Ponti 240 g

Przygotowanie:

Przygotowujemy ryż do sushi. Płuczemy trzykrotnie, zalewamy wodą (ok. 10% więcej wody niż ryżu) i zagotowujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, następnie gotujemy 10 min, aż cała woda zostanie wchłonięta.

Przygotowujemy zalewę do ryżu z 3 łyżek octu ryżowego, 2 łyżeczek cukru, szczypty soli lekko podgrzewając i dokładnie mieszając składniki. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy zalewą i zostawiamy do ostygnięcia.

Liść nori układamy na macie bambusowej – ryż układamy tak, aby na dole płata zostawić 1 cm wolnej przestrzeni, a na górze ryż wychodził ponad płat o 1 cm. Odwracamy płat nori częścią bez ryżu do góry, a następnie na tym układamy warstwę serka chrzanowego i łososia pokrojonego na paski grubości 1 cm i ogórek pokrojony w słupki.

Zawijamy rolkę sushi wraz ze składnikami (pierwsze zawinięcie musi być takie, że listek powinien wejść pod składniki i należy potem docisnąć). Formujemy rolki i kroimy na 8 części. Podajemy polane Glassą Sojową Ponti.