Wielkanocna Babka drożdżowa
Tomasz Deker Pastry Chef T.Deker Patissier & Chocolatier
Składniki:
100 g cukru
80 ml mleka
40 g drożdży
500 g mąki pszennej
6 jaj
4 żółtka
200 g masła
100 g rodzynek
szczypta soli
konfitura owocowa i lukier do dekoracji
Sposób przygotowania:
Należy przygotować rozczyn z drożdży, ciepłego mleka, odrobiny cukru i części mąki. Odstawić na 30 min w ciepłe miejsce, by drożdże mogły się rozmnożyć. Następnie dodać do masy resztę cukru, jajka i żółtka oraz pozostałą mąkę. Całość wyrobić na jednolite ciasto. Podczas wyrabiania dodawać małymi porcjami rozpuszczone, ale nie gorące masło. Na samym końcu dodać szczyptę soli oraz rodzynki. Ciasto przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem (ciasto nie powinno sięgać wyżej niż połowa wysokości formy – będzie rosło przed i w trakcie pieczenia). Odstawić w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Gdy wyrośnie, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec ok. 45 minut. Po upieczeniu wyjąć babkę z formy, ostudzoną udekorować płynną konfiturą owocową oraz lukrem.
Fot.: Tomasz Deker Pastry Chef T.Deker Patissier & Chocolatier www.tdeker.pl