Wydarzenia

Wiosenne edycja Restaurant Week odbędzie się pod hasłem #SzanujJedzenie

21 marca 2019

Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W nadchodzącej wiosennej edycji festiwalu, która odbędzie się w dniach 3-17 kwietnia, weźmie udział 400 restauracji z 35 miast. Organizatorzy spodziewają się nawet 100 tysięcy gości. Ideą przewodnią festiwalu będzie walka z marnowaniem żywności.

Inspiracją dla organizatorów Restaurant Week, aby tematem przewodnim festiwalu stała się walka z marnowaniem żywności, była pierwsza historyczna wizyta w Polsce Massimo Bottury – właściciela najlepszej restauracji świata Osteria Francescana***, odznaczonej trzema gwiazdkami Michelin. Najsłynniejszy szef kuchni i restaurator świata przyjechał do Warszawy w lutym b.r. dzięki marce Grundig w ramach festiwalu Fine Dining Week. Massimo Bottura jest pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul oraz wraz z marką Grundig twórcą idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste. Podczas wyjątkowej kolacji oraz licznych spotkań promował ideę #RespectFood, czyli niemarnowania żywności i świadomej konsumpcji. Jak podkreślał, nieracjonalna produkcja
i konsumpcja żywności odpowiadają za aż jedną trzecią problemów klimatycznych świata.

CEL NR 1 – NIEMARNOWANIE ŻYWNOŚCI

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Jak wynika z badań, przeciętny Polak wyrzuca rocznie ponad 200 kilogramów jedzenia! Dlatego też tegoroczna edycja festiwalu Restaurant Week odbywa się w duchu #SzanujJedzenie #RespectFood. Prosta i przejrzysta formuła rezerwacji internetowych sprawia, że uczestniczące w festiwalu restauracje znają wcześniej liczbę gości i wybrane przez nich menu. Dzięki temu w bezprecedensowym wymiarze i skali mają możliwość planowania zakupu i optymalnego wykorzystania składników, tak aby ich nie marnować.

Startujemy z ogromną kampanią #SzanujJedzenie, która wybrzmiewać będzie podczas naszych wszystkich festiwali przez cały rok. Walka z marnowaniem jedzenia to dla nas osobiście i zawodowo obecnie temat numer 1. Będziemy więc nie tylko promować chodzenie do restauracji festiwalowych, w których dzięki internetowym rezerwacjom i wcześniejszemu wyborowi menu, możliwe jest zerowe zmarnowanie jedzenia, ale też zachęcać gości do brania niezjedzonych resztek do domu i wykorzystaniu ich w myśl filozofii zero-waste – mówi Maciej Żakowski, współorganizator Restaurant Week.

Niemarnowanie jedzenia to najważniejsze obecnie zadanie, jakie stoi przed całą branżą restauracyjną. Jak czytamy w raporcie “Champions 12.3” (stworzonym w ramach Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ m.in. przez członków Światowego Instytutu Zasobów – World Resources Institute), każda złotówka zainwestowana przez restaurację w oszczędzanie żywności, przynosi aż siedem złotych zwrotu. Celem ONZ na najbliższe lata jest ograniczenie globalnego marnowania żywności o połowę.

REKORDOWA EDYCJA FESTIWALU

Podczas nadchodzącej wiosennej edycji festiwalu organizatorzy spodziewają się nawet 100 tysięcy gości. Restaurant Week odbędzie się w dniach 3-17 kwietnia. W Festiwalu weźmie udział 400 najlepszych restauracji z 35 polskich miast: Warszawy, Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa oraz regionów Silesii, Lubelskiego i Podhala. Wiele z restauracji przygotowało na festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste. Restaurant Week to dobra okazja, aby wraz z przyjaciółmi poznać wyjątkowe restauracje i spróbować nowych smaków. Menu festiwalowe, przygotowywane przez najlepszych szefów kuchni, składa się z przystawki, dania głównego i deseru i jest dostępne w atrakcyjnej festiwalowej cenie 49 zł.

Otwarty jest już system rezerwacji internetowych, dzięki któremu w prosty sposób można wyszukać i wybrać dogodną restaurację i menu festiwalowe – do wyboru gości są menu mięsne, rybne, wegetariańskie, wegańskie. Edycja w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz edukacji w zakresie sposobów wykorzystania resztek w duchu filozofii zero-waste. Restaurant Week, jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie, przyłącza się w ten sposób do wiodących inicjatyw promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności.

Wśród festiwalowych nowości znajdziemy takie miejsca jak m.in. Mokolove, Tel Aviv Urban Food, The Cool Cat TR, Żywa Kuchnia.

DO WYGRANIA KOLACJA W NAJBARDZIEJ POŻĄDANEJ RESTAURACJI ŚWIATA I LOT NA MIAMI SPICE

Każdy festiwalowy gość będzie miał szansę wygrania dwuosobowego rejsu LOT-em do Włoch oraz dzięki marce Grundig dwuosobowej kolacji w Osteria Francescana***, najbardziej obleganej restauracji świata (w kolejce do rezerwacji stoi kilkadziesiąt tysięcy osób z całego świata). Wystarczy wybrać się na festiwal i zamieścić w mediach społecznościowych zdjęcie, zgodnie z czekającą na festiwalowym stole instrukcją.

Z kolei w konkursie recenzenckim do wygrania będzie rejs LOT-em do Miami oraz uczestnictwo w festiwalu restauracyjnym Miami Spice. Aby wziąć w nim udział, należy zrecenzować swoją wizytę na Restaurant Week w festiwalowym systemie rezerwacyjnym.

Rezerwacji na ogólnopolski festiwal kulinarny Restaurant Week można dokonać na stronie www.RestaurantWeek.pl. Do zobaczenia przy stole!

KOKTAJL FESTIWALOWY

Zwyczaj celebracji wspólnych chwil przy dobrym jedzeniu i koktajlach to idealna okazja do wspólnego próbowania różnych połączeń kulinarnych, zgodnie z założeniami kultury aperitivo. Podczas zbliżającej się wiosennej edycji Restaurant Week, do każdego serwowanego posiłku goście otrzymają w prezencie koktajl Martini Fiero & Tonic, na bazie najnowszego wermutu Martini Fiero oraz KINLEY Tonic Water. Goście niepijący otrzymają natomiast możliwość zamówienia premierowo KINLEY Virgin Mojito. Kropla Délice to oficjalna woda Festiwalu Restaurant Week. Jej kompozycja składników mineralnych, idealne nagazowanie oraz elegancka butelka doskonale łączą się z kunsztem festiwalowych dań serwowanych przez najlepszych szefów kuchni.

Termin festiwalu: 3-17 kwietnia 2019

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl

Lokalizacje: Warszawa, Kraków, Trójmiasto, Wrocław, Poznań, Silesia, Lubelskie, Łódź, Szczecin, Białystok, Rzeszów, Podhale