Wiosenne placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym

Wiosenne placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym

26 marca 2015

Składniki na placki:

1 kg ziemniaków                                    

2 jajka

3 łyżki mąki                                           

½ pęczka natki pietruszki                          

½ pęczka koperku                                       

1 łyżeczka ziół prowansalskich                   

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

Składniki na sos:

 2 średnie cebule                                                           

2 łyżki oleju                                                                   

 ¼ szklanki wody                                                               

300 g serka topionego kremowego  MSM Mońki       

 pieprz czarny do smaku

 ½ pęczka szczypiorku                                                      

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać  podgrzewając.

Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorem.

Fot. MSM Mońki