Składniki na placki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
3 łyżki mąki
½ pęczka natki pietruszki
½ pęczka koperku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Składniki na sos:
2 średnie cebule
2 łyżki oleju
¼ szklanki wody
300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
pieprz czarny do smaku
½ pęczka szczypiorku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać podgrzewając.
Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorem.
Fot. MSM Mońki