Wołowina duszona

Wołowina duszona

15 października 2014

WOŁOWINA DUSZONA

Marco Pierre White, ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 120 minut

Składniki:

1 łyżka oleju słonecznikowego,

600 g pokrojonej w grube plastry wołowiny,

1 średnia posiekana cebula,

2 ząbki obranego i posiekanego czosnku,

100 g pokrojonego wędzonego boczku,

20 g mąki,

150 ml dobrego czerwonego wina,

400 ml wody,

Bulionetka do duszonych mięs Knorr,

gałązka świeżego rozmarynu,

czarny pieprz,

łyżka koncentratu pomidorowego,

100 g pokrojonych pieczarek,

1 łyżka sosu Worcestershire.

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Przygotowujemy dużą patelnię, rozgrzewamy na niej olej i obsmażamy na nim mięso do czasu, kiedy nabierze złotego koloru. Wołowinę zsuwamy na jedną stronę patelni. Na drugą stronę wsypujemy czosnek, boczek i cebulę. Wszystko to smażymy przez minutę. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Wlewamy wino, wodę, Bulionetkę do duszonych mięs Knorr i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie należy wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wołowinę zsunąć z powrotem i wymieszać z resztą składników. Do dania dodać pieczarki, rozmaryn i sos Worcestershire. Przygotować naczynie żaroodporne, przełozyć do niego danie, przykryć i wstawić do piekarnika na 2 godziny (co jakiś czas sprawdzać miękkość mięsa).

Danie można również przygotować przy pomocy urządzenia typu „slow cooker” (tzw. wolnowaru). Kiedy na patelni wymieszamy wszystkie składniki, przekładamy potrawę do wolnowaru i gotujemy przez godzinę na maksymalnej mocy. Następnie należy zredukować  ją do minimum i gotować jeszcze 5-6 godzin (w pozycji auto 6-7 godzin).