Wręczenia nagród Aig Prix oraz Ars Coquinaria

Wydarzenia

Wręczenia nagród Aig Prix oraz Ars Coquinaria

21 marca 2018

16 marca w Hotelu Bristol w Warszawie odbyła się uroczysta Gala wręczenia nagród AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA.

Działania Akademii Gastronomicznej w Polsce ukierunkowane są na rozwijanie i propagowanie szeroko pojętej polskiej sztuki kulinarnej oraz wspieranie inicjatyw sprzyjających promowaniu narodowej sztuki gastronomicznej. Co za tym idzie, zmierzają do ochrony polskiego dziedzictwa narodowego.

24 lutego 2014 r. Akademia Gastronomiczna w Polsce otrzymała honorowy patronat Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, prowadzi także regularną współpracę z Ministerstwem Sportu i Turystyki.

W tegorocznej ceremonii udział wziął gość specjalny – hiszpański szef kuchni Paco Pérez wyróżniony łącznie 5 gwiazdkami Przewodnika Michelin. W gali uczestniczyli m.in. Dyrektor Generalna Ministerstwa Sportu i Turystyki Alicja Omięcka, Wicemarszałek Województwa Pomorskiego Paweł Orłowski, a także ambasadorowie Hiszpanii oraz Meksyku – krajów o niezwykle rozwiniętym poziomie gastronomii. W wydarzeniu wzięli również udział zeszłoroczni laureaci nagród AIG PRIX, zdobywcy stażów ufundowanych na przestrzeni lat przez Akademię oraz licznie zgromadzeni członkowie Akademii i przedstawiciele zaprzyjaźnionych instytucji czy mediów gastronomicznych.

Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru, zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt laureata nagrody dla najlepszego szefa – Marka Flisińskiego podczas przygotowanej specjalnie na tę okazję kolacji degustacyjnej. Wina dobrał laureat nagrody dla najlepszego sommeliera – Kamil Wojtasiak, zaś słodkim zakończeniem wieczoru były petit four przygotowane przez Justynę Kawiak z wrocławskiej cukierni NANAN, wyróżnionej nagrodą dla najlepszego cukiernika.

Wśród dotychczasowych laureatów nagród AIG PRIX w Polsce wymienić można:

• Prix au Chef de L’Avenir: Wojciech Modest Amaro, Karol Okrasa, Paweł Oszczyk, Witek Iwański, Marcin Przybysz, Marcin Filipkiewicz

• Prix au Chef Pâtissier: Krzysztof Ilnicki (UMAM), Krzysztof Rabek (Odette)

• Prix au Sommelier: Paweł Białęcki, Marcin Kur, Paweł Zduniak, Piotr Kamecki

• Prix de la Litérature Gastronomique: Łukasz Modelski, “Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu.” Wydawnictwo Literackie (2015); Paweł, Hanna Lis „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”, Wydawnictwo Nasza Księgarnia (2016), Magdalena Tomaszewska-Bolałek, „Polish culinary paths”, Wydawnictwo Hanami (2017)

• Prix Multimedia: Jan A.P. Kaczmarek Transatlantyk Festival Poznań (sekcja Kino Kulinarne) (2015), Nina Terentiew Telewizja Polsat (2016), Magazyn KUKBUK (2017)

NAGRODY AIG PRIX 2018 (przyznawane za dokonania z roku 2017)

Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje rokrocznie polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG PRIX – przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.

LAUREACI AIG PRIX 2018:

• Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości

Marek Flisiński, Water&Wine (Nałęczów)

• Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Szefa Cukiernictwa

Justyna Kawiak, cukiernia NANAN (Wrocław)

• Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera

Kamil Wojtasiak, Butchery&Wine (Warszawa)

• Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej

Małgorzata Kalemba-Drożdż, “Smakowite drzewa”, Pascal (2017)

• Prix Multimedia / Nagroda Multimediów

FOOD&FRIENDS – Camilla Hultqvist, Igor Grzeszczuk

Dzięki uprzejmości partnerów Akademii Gastronomicznej – NAŁĘCZÓW ZDRÓJ (marka Cisowianka Perlage), DAJAR (marka Ambition), POLSKICH LINII LOTNICZYCH LOT oraz VORWERK POLSKA (marka Thermomix) – prezydent Akademii Gastronomicznej Maciej Dobrzyniecki wręczył laureatom wyjątkowe nagrody:

• Marek Flisiński – staż w restauracji Quique Dacosta (Hiszpania), 3 gwiazdki Michelin

• Justyna Kawiak – urządzenie Thermomix TM5 firmy Vorwerk

• Kamil Wojtasiak – study trip po jednym z europejskich regionów winiarskich

NAGRODY ARS COQUINARIA POLSKIEJ AKADEMII GASTRONOMICZNEJ

• MISTRZ MISTRZÓW – mentorowie pokoleń polskiej gastronomii, wybitne osobistości kulinarne

• PRZYJACIEL SMAKU – nagradzamy tych, którzy przyczyniają się do rozwoju i podnoszenia poziomu polskiej gastronomii

• POLSKI PRODUKT – dla wybitnych polskich produktów, docenianych i używanych przez najlepszych polskich szefów kuchni, które zyskały uznanie na światowych rynkach i stają się ambasadorami polskiej gastronomii.

LAUREACI ARS COQUINARIA 2018:

• ARS COQUINARIA w kategorii Mistrz Mistrzów – Adam Chrząstowski

• ARS COQUINARIA w kategorii Przyjaciel Smaku – Magda Gessler

• ARS COQUINARIA w kategorii Polski Produkt – Szynka Dylewska Dojrzewająca.