?Zgotuj Sobie Sukces!?

Newsy

?Zgotuj Sobie Sukces!?

18 września 2009

Centrum HoReCa firmy MAKRO Cash & Carry zaprasza uczniów szkół gastronomicznych do wzięcia udziału w konkursie pod hasłem „Zgotuj Sobie Sukces!”, który odbędzie się w dniach 15-16 października br. Przedsięwzięcie ma na celu ocenę umiejętności z zakresu technologii obróbki wstępnej i przygotowywania potraw ze świeżych ryb oraz upowszechnienie umiejętności organizacyjnych i kulinarnych w środowisku szkolnym. Konkurs stanowi etap eliminacji kadry juniorskiej do „Młodzieżowej Reprezentacji Kucharzy”, którzy jako przedstawiciele Polski wezmą udział w Olimpiadzie Kulinarnej w Luksemburgu w 2010 r. W porozumieniu z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni MAKRO Cash & Carry będzie wspierało przygotowania reprezentacji do tej imprezy. Głównym tematem kulinarnych zmagań będą potrawy ze świeżych ryb (głównie łososia norweskiego oraz halibuta). W konkursie udział mogą wziąć dwuosobowe zespoły uczniów średnich i wyższych szkół gastronomicznych w wieku 18-24 lat. Ekipy powinny być zgłaszane przez dyrektorów szkół lub nauczycieli praktycznej nauki zawodu. Każda ze szkół może zgłosić maksymalnie dwie ekipy. Konkurs podzielony jest na cztery etapy. Zgłoszenia uczestnictwa przyjmowane są do 2 października br. i powinny zawierać samodzielnie opracowaną recepturę na danie konkursowe (koniecznie ze świeżej ryby) oraz zdjęcia dania. Zgłoszenia należy wysyłać: pocztą tradycyjną na adres: MAKRO Centrum Horeca, Aleje Jerozolimskie 184, 02-486 Warszawa, z dopiskiem „Zgotuj Sobie Sukces!”, lub pocztą elektroniczną na adres: grzegorz.kazubski@makro.pl, temat wiadomości: „Zgotuj Sobie Sukces!”. Spośród nadesłanych zgłoszeń jury do 5 października br. wybierze 24 dwuosobowe zespoły. W trakcie półfinału rozegranego 15 października br. wyłonionych zostanie 12 ekip, które zakwalifikują się do rozgrywek finałowych w dniu 16 października w Warszawie. Ogłoszenie wyników nastąpi podczas uroczystej gali. Szczegóły na stronie internetowej organizatora www.makrocentrum.pl.