Zwycięzcy drugiej edycji Wyzwania Makro Chefa

Wydarzenia

Zwycięzcy drugiej edycji Wyzwania Makro Chefa

18 czerwca 2018

W drugiej edycji konkursu Wyzwanie Makro Chefa wzięło udział 20 szkół z całej Polski, których zadaniem było przygotowanie receptury na danie street food z wykorzystaniem produktów Makro Chef i Makro Premium. Zdaniem jury najlepsze prace przygotowały zespoły ze szkół w Złotym Potoku, Sokółce i Szczecinie. Nagrody publiczności zdobyły natomiast zespoły z Rawy Mazowieckiej, Szczecina i Turku.

20 zakwalifikowanych szkół z całej Polski przygotowało autorskie receptury na danie street food z wykorzystaniem papryczek piri-piri, karczochów i fasoli w sosie pomidorowym marki Makro Chef oraz pulpy mango marki Makro Premium. Jury postanowiło nagrodzić następujące szkoły:

1 miejsce: Zespół Szkół im. Władysława Szafera w Złotym Potoku – smażone pierożki z ciasta fasolowo-pomidorowego nadziewane grillowanymi warzywami z kurczakiem i kozim serem podawane z chatneyem mango z piri-piri w dwóch odsłonach,

2 miejsce: Zespół Szkół Rolniczych im. mjr Henryka Dobrzańskiego-Hubala w Sokółce – proziaki, czyli regionalna pizza,

3 miejsce: Zasadnicza Szkoła Zawodowa Specjalna nr 16 im. Jana Pawła II w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 2 w Szczecinie – pełnoziarnista knysza wypełniona pastą z fasoli i suszonych pomidorów, z kotletem z karczochów i warzyw korzeniowych, sałatami, pomidorem, grillowaną cukinią, polana sosem słodko-pikantnym z mango, papryczek piri-piri i kolendry.

Dodatkowo na fanpage’u programu Szef dla Młodych Talentów na Facebooku odbyło się głosowanie na nagrodę publiczności. Głosowanie cieszyło się wielkim zainteresowaniem – w ciągu tygodnia oddano ponad 11 tys. głosów. W związku z tym organizatorzy postanowili przyznać nie jedną, a trzy nagrody publiczności:

1 miejsce z wynikiem 2 087 głosów: Zespół Szkół – Centrum Edukacji Zawodowej i Ustawicznej w Rawie Mazowieckiej – pierożki paprykowe mango z sosem słodko-ostrym i karczoch z pudrem z pora z sosem ogórkowym z orzeszkami ziemnymi,

2 miejsce z wynikiem 1 454 głosów: Zespół Szkół nr 6 im. M. Reja w Szczecinie – tajskie kulki mięsno-warzywne

3 miejsce z wynikiem 977 głosów: Zespół Szkół Technicznych im. Gen. Prof. Sylwestra Kaliskiego w Turku – tortilla street podana z kiełbasą chorizo i papryczką piri-piri oraz z karczochem zanurzonym w gastriku z dodatkiem musu z białej fasoli i mango.

Dla zwycięzców konkursu sieć hurtowni Makro Polska przygotowała nagrody: publikację w międzynarodowej książce kucharskiej wydanej przez Metro AG, zestawy noży Makro Professional oraz bony na zakupy do Makro. Wszystkie zakwalifikowane do konkursu szkoły otrzymały również zestawy produktów spożywczych Makro Chef i Makro Premium.