Zwycięzcy konkursu Martell z nagrodą od Selgros Cash&Carry i Transgourmet

Wydarzenia

Zwycięzcy konkursu Martell z nagrodą od Selgros Cash&Carry i Transgourmet

06 marca 2018

Jarosław Owczarczyk i Robert Branicki zwycięzcy tegorocznej edycji konkursu młodych talentów kulinarnych L’Art de la cuisine Martell, wyjadą na finał jednego z najbardziej prestiżowych konkursów w Europie – Les Chefs en OR w Paryżu, orgaznizowanego przez grupę Transgourmet. Dzięki nagrodzie dodatkowej o wartości 10 tys. zł, będą mieli okazję przyjrzeć się nie tylko rywalizacji kucharzy z całej Europy, ale także zapoznać się z najnowszymi trendami kulinarnymi na świecie.

Sieć Selgros Cash&Carry od lat wspiera przedsiębiorców z branży HoReCa w prowadzeniu restauracji, oferując im kompleksowe zaopatrzenie, a także szefów kuchni i kucharzy w ich rozwoju zawodowym. W tym roku, jako partner konkursu L’Art de la cuisine Martell 2018, który odbywał się 3 marca br. w Rynie, firma przyznała zwycięskiej drużynie Nagrodę Specjalną – wyjazd do Paryża na finał jednego z największych konkursów kulinarnych we Francji – Les Chefs en Or.

Każde wyjście poza mury restauracji to dla kucharza możliwość rozwoju i szansa by otwierać się na nowe. Możliwość wyjazdu na konkurs organizowany we Francji, to dla nas niewątpliwie szansa na poznanie zupełnie nieznanego nam lądu. Wyjazd to okazja do zdobycia nowych doświadczeń, poznania nowych produktów, smaków i trendów. Bardzo za tę szansę dziękujemy i z chęcią z niej skorzystamy – mówi Jarosław Owczarczyk, zwycięzca L’Art de la cuisine Martell 2018.

Prestiż przechodniego pucharu w konkursie L’Art de la cuisine Martell, którego partnerem był Selgros Cash&Carry, dla młodych kucharzy to początek kariery zawodowej. Jednym z elementów ciężkiej pracy włożonej w przygotowania do konkursu, jest poszerzanie swojej znajomości technik kulinarnych oraz produktów. Swoje znakomite przygotowanie w tej kwestii udowodnili tegoroczni zwycięzcy konkursu Martell – Jarosław Owczarczyk i Robert Branicki kucharze warszawskiej restauracji Pink Lobster. Składnikiem obowiązkowym tegorocznej rywalizacji była świeca wołowa, która wymaga szczególnych umiejętności.

W tym roku składnik obowiązkowy był bardzo wymagający do przygotowania, a sam poziom konkursu bardzo wysoki. Spośród 16 startujących drużyn wygrali kucharze, którzy zaproponowali danie o zaskakującym połączeniu smaków. Cieszymy się, że jako firma Transgourmet możemy dodatkowo uhonorować ich starania wyjazdem na konkurs Les Chefs en Or, a tym samym jeszcze bardziej przyczynić się do rozwoju sztuki kulinarnej w Polsce – mówi Karol Lisiński, ekspert kulinarny Selgros Cash&Carry i Transgourmet oraz juror konkursu L’Art de la cuisine Martell.

Zwycięski duet zaserwował składnik obowiązkowy w towarzystwie pure i fondant z selera oraz kruchego ciasta ze szpinakiem. Jury doceniło przede wszystkim tradycję – zarówno przyrządzenia świecy wołowej, jak i składników kompozycji oraz wyboru tradycyjnego koniaku Martell.